A sportmászás 2020 óta olimpiai sportág, amelynek versenyszerű formája jellemzően épített műfalakon zajlik. Három versenyszámában indulhatnak a sportolók: boulder, nehézségi- és gyorsmászás.

Boulder mászás

Négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül hajtanak végre jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző mozdulatokat a versenyzők. Az esetleges eséseket a fal lábánál elhelyezett szivacs tompítja. 

Gyorsasági mászás

A versenyzők egy sztenderd, 15 méter magas falon, kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással. Ez a versenyszám a mászók 100 méteres sprintje: kizárólag a gyorsaság számít. A fogások a világ minden gyorsmászó falán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetőek. 

Nehézségi mászás

A nehézségi mászás a “királykategória” a sportágban. Ez áll a legközelebb a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként eltérő típusú műfalakon, újabb és újabb útvonalakat építve rendezik. A mászók kötélbiztosítással  versenyeznek. A helyezettek sorrendjét az dönti el, hogy ki milyen magasra jut.

OLIMPIAI PARTNEREK VILÁGSZERTE

HAZAI PARTNEREK

OLIMPIAI PARTNEREK VILÁGSZERTE

HAZAI PARTNEREK