A gördeszka az egyik legelterjedtebb extrémsport. Eredete vitatott, de legtöbben a 70-es évekre teszik a kezdetét: kalifornai szörfösök hullámmentes napokra készítettek maguknak utcai, kerekes deszkákat. Ezeket először csak gyorsasági, illetve szlalom versenyeken használták, majd később kialakult freestyle stílus is, amely lefektette a mai gördeszkázás alapjait.

A freestyle-nak három fő ága van: vert (félcső), street (utca), park (medence, pool). Napjainkban a vert kevéssé népszerű, így a street és a park váltak olimpiai versenyszámmá.

A street pályák utcákat idéznek, amelyeken lépcsők, korlátok, padkák, padok, rámpák és ezek végtelen kombinációja lelhető fel.  A verseny menete: 2×1 perces egyéni menet, amelyek közül a jobbik számít, majd 5×1 trükk, amelyek közül a két legmagasabb pontszám számít.

A park pályák medencére emlékeztetnek, de sok extra elemmel rendelkeznek. A park versenyzőknek 4×45 másodperces meneteket kell menniük, amelyek közül a legmagasabb pontszámú számít.

Egyéni sportág, a versenyzők nem csapatban versenyeznek, saját tudásukat, felkészültségüket, kreativitásukat mutatják be, a pályaelemeket a lehető legegyénibb módokban felhasználva.

Gördeszkázás világnapja

A Go Skateboarding Day 2004.júniu 21-én került megrendezésre előszőr, és el is érte célját. Különleges Kongresszusi Elismerést kapott az Egyesült Államok kongresszusától a gördeszka sport támogatására. Az eseményt gördeszkások milliói ünneplik világszerte.

OLIMPIAI PARTNEREK VILÁGSZERTE

HAZAI PARTNEREK

OLIMPIAI PARTNEREK VILÁGSZERTE

HAZAI PARTNEREK