A breaking egy erő- és akrobatikus elemekkel tűzdelt táncsport, amely a hetvenes évek New Yorkjában, a hiphop kultúra részeként alakult ki. Először 2018-ban szerepelt olimpiai sportágként a Buenos Aires-i ifjúsági Olimpián.

A táncsport mozdulatait négy csoportra lehet bontani. A power moves az erő- és akrobatikus mozdulatok – például a szaltó, a helikopter és a fejen forgás – gyűjtőneve, a top rock a konkrét tánclépéseket fogja össze, a foot work a talajon elvégzett lábmunka, a freeze pedig gyakran hihetetlen, nyakatekert mozdulatok kitartása. 

A sportág akrobatikus elemeinek szinte csak a képzelet szab határt. Mozgásformáját tekintve rendkívül nyitott: a breakesek az idők folyamán bőven emeltek át mozdulatokat más táncstílusokból, a tornából de még a harcművészetekből is.

A pontozóbírók a sportág esetében nem csupán a b-boyok és b-girlök technikáját, a bemutatott elemeik sokszínűségét figyelik, hanem a kreativitásukat, az előadásmódjukat, a rögtönző képességüket és azt is, hogy meg tudják-e mutatni a szólóikon keresztül a személyiségüket. Jelenleg a táncsportok közül egyedül a breaking az, amely olimpiai szerepléshez jutott. 

OLIMPIAI PARTNEREK VILÁGSZERTE

HAZAI PARTNEREK

OLIMPIAI PARTNEREK VILÁGSZERTE

HAZAI PARTNEREK